Jumaat, Jun 06, 2008

Congratulation, my fucking lovely goverment.

Ok. Aku tahu ratusan, mungkin ribuan other bloggers wrote down about this.
Maaf, aku cuma perlukan konsentrasi kamu for few minutes walau kamu bosan tentang isu bahan api naik harga.
RM 2.70 seliter. Fuckin big deal, untuk gaji para pekerja di Malaysia ini yang bukannya semua cecah 4 mungkin 5 angka sebulan.
Aku cuma mahu kamu baca comment pembaca pada blog Tun Mahathir ini...

saya yg paling terkena bila minyak naik ni....ini disebabkan saya berulang alik dari cyberjaya ke melaka. Skrang ni pun belanja minyak + tol saya pi keje rm 1000 sebulan....itu minyak harga rm1.92 je....aku rasa klu dengan rate skrang ni rm 2.70 mau kat rm 1500 untuk minyak kereta je!!!! kerajaan bg subsidi rm625 setahun tu cuma belanja minyak saya setengah bulan.

isteri saya pun x sanggup tgk saya sakit poket ujung bulan, malam tadi beliau buat keputusan untuk berenti belajar. dan kami akan pindah balik ke Seri Kembangan ujung bulan ni. Satu keputusan yg amat menyedihkan, tapi kami terpaksa menerimanya. Nak duduk asrama, anak saya nak letak mana pula...tak terjaga. Satu keluarga menangis mlm tadi. isteri nangis sebab dia kena berenti belajar, saya nangis sebab terharu dengan keputusan isteri, anak aku nangis sebab tgk mak ayah dia nangis...terima kasih kerajaan malaysia....

Untuk keluarga yg One Man income mcm saya ni, sure banyak effek...

Tariff elekrik pun akan naik tidak lama lagi, berikutan diesel naik rm 1.....ahhh...malas nak pk apa lagi yg akan naik....

Seriously folks, tanpa aku sedari setitis air hangat mengalir di pipi aku. Kasihan...
Aku bukan mahu tarik perhatian atau apa, cuma aku macam dapat selami apa penulis di atas ini rasa. Dengan isteri yang menghentikan pembelajaran, berpindah rumah, dan hanya dia saja yang bekerja mencari rezeki. Dan, ya aku tahu ramai lagi yang menghadapi keadaan sedemikian. Cuma, hanya ini yang aku nampak, telah menyentuh hati kecil aku dan aku mentioned pula in my own blog.

Ok. I am just a fucking 19 years old boy, yang baru mahu kenal dunia dan tidak layak membicarakan soal-soal 'orang dewasa' ini. Ya lah, dewasa sangat kan kamu?

Isu utama aku di sini, hanyalah tentang hilangnya sebuah pemikir ulung negara, penggerak revolusi hebat, pengubah nasib rakyat. Siapa lagi dude, Tun Mahathir Mohammad. Aku tahu there's a few bloggers yang kuat menghentam Tun. That's is an individual right. Aku lahir dan membesar pada era mahathir. Mungkin penulis-penulis itu tadi, membesar dalam pelbagai era dan nampak secara nyata 'kesalahan-kesalahan' Tun. Aku malas mahu mentioned tentang mudahnya aku hidup, bersekolah, makan, berbelanja dan lain-lain perkara lagi semasa zaman Tun. Tun pemikir ulung, baca saja pendapat beliau tentang isu kenaikan harga minyak. Apungan ringgit-lah, statistik-lah, fucking do not worth it subsidi-lah and the other 'shit'. Pergi baca saja, nasihat aku.

Manusia, dah hilang sesuatu benda tuh, baru nak hargai. Dulu aku hanya mengikut saja 'bontot' orang. "Butolah Mahathir, Mahathir Mamak-lah, hidung besar-lah, Korup-lah, dan lain-lain lagi"
Sekarang, bila sudah makin dewasa, bolek berfikir; aku baru ingat aku dulu bersekolah kerajaan, guna LRT, dapat SPBT. Walhal, konon aku membenci kepimpinan Mahathir.
Mentah. Sendiri salah.

Aku ke pump station tadi, isi minyak motor aku.

"3 hinggit eh kak, pump no 2"

"ok dik"

"Ya'right. Meter tak naik sampai half langsung! Sebelum ni, cecah kot!"

"Pantekk!" jerit comel hati aku.

Tahniah Badawi.

Tiada ulasan: