Khamis, Julai 31, 2008

Aku memang mudah kalah dengan reverse psychology

Orang keliling aku selalu melihat aku sebagai orang yang cepat 'panas', susah mahu dengar cakap orang lain, selalu betah, selalu ingin 'menang' dalam semua pertengkaran(Eventhough, it's obvious usually 'things' happens because of my wrong deeds) dan paling penting aku ini jenis cakap lepas. Semester lalu beberapa orang saja dalam kelas aku yang boleh 'masuk' dengan perangai aku. Aku benci mengingat perkara-perkara yang menyakitkan hati yang berlaku semester lepas(nanti cerita). Senang cerita, mereka semua melihat aku sebagai budak lelaki yang 'kuat'.

Tetapi, there's a few group of 'tudung chics' in my class sudah tahu kelemahan aku. Damn. Semalam, aku sudah kena 'basuh' dengan mereka. Asalnya, aku yang pergi cari pasal dengan mereka. Mereka semua baik dengan aku(baru baik, actually) Aku 'gatal' pergi bangkitkan soal isu sembahyang lima waktu dan akibat daripada tindakan aku itu, bermula-lah syarahan panjang lebar percuma dibawakan secara langsung untuk aku. Terkedu aku semalam. Dan, mereka pun terbeliak biji mata apabila secara jujur, aku mengaku sudah 7 bulan aku tidak sembahyang jumaat.

Dan, seorang rakan lelaki dalam kelas aku begitu tidak senang melihat aku 'dibasuh' oleh mereka semua.

"Sudah-lah Dhaous. Dia nak nasihatkan kau konon. Si #$@$% tuh, pakai tudung labuh je lebih. Tapi, weekend balik tidur rumah boyfriend dia kot"

aku jawab...

"ye ke? Tak tahu pun"

Jadi, kesimpulannya di sini aku bukan bercerita tentang isu gadis bertudung, balik tidur rumah boyfriend or whatever shit. Aku tidak ada saksi dan tidak boleh main pakai cakap saja(aku baru belajar benda ni, bagilah masa sikit) Lagipun, kalau dia buat pun, itu antara dia dengan tuhan. Betul?

Kesimpulannya, aku macam sudah 'sedar' sikit. Aku macam mahu insaf.
Gila takut pula kan, bila one of them cakap

"cuba kau mati esok? Apa 'bekalan' yang kau nak bawa?"
"kitorang bukan apa, kau kan kawan kitorang, kena lah tegur"
"lagipun, banyak lagi cara untuk kau berseronok"

Aku memang tidak selesa bila orang bangkitkan soal ibadat dengan cara salah, di mana mereka menegur dengan cara yang tidak sepatutnya. Lagi-lagi jika menunjuk pandai tak bertempat dan seolah-olah ingin memalukan aku di khalayak ramai.

Tetapi, aku kalah bila mereka berlembut dan mula cakap
"tuhan itu maha pengampun".

Masalahnya sekarang, aku 'tersentak dan tersedar' itu pun for couple of hours only. Sekarang, aku sudah kembali fikir enjoy enjoy enjoy enjoy semula dalam kepala otak aku.

Manusia memang cepat lupa kan?

5 ulasan:

MaGGoT World berkata...

Manusia cepat lupa...its a facts that no one can change..

but atleast bro...u have also the willing to change for the good..atleast org lyk us pikir gak untuk berubah...

i think..as long as ur willing to change..u can do it slowly..leave out one-by-one...taking a small step..

juz lyk ur friend says..
"Dia Maha Pengampun"..

dot berkata...

:)
same case here. but a bit diff situation.
my guy friends yg akan selalu advice me utk segala pasal ibadah2 tu. well it's been plus minus more than 2 years oredi but still dorang xbosan nak advice me. tp in a proper way la. i mcm xleh terima sikit la kalo nk menegor tp in a wrong way. nak berdakwah ada gaya right. tp tu la. manusia mmg cpt lupa. terima advice then otak prosess jap pastu right then and there amek telekung g solat. 1 waktu je. pastu yg lain da x jalan.

-_-

Ferdows D. Isaac berkata...

Maggot,
I am not ready yet
Haih

Dot
Betul la tuh
I pun did the same thing
haha
Jiwa tak tenang, semayang maghrib, baca yasin and sambung isyak
then, tgh mlm pegi ladies night
mcm mana tuh?
heh

Enche' Kacak berkata...

semoga masa anda cepat tiba. masa aku entah bila. kau jumaat 7 bulan je. aku semua 7 tahun

Ferdows D. Isaac berkata...

Enche' Kacak ,
Maksud lu?
haha
Babik
mcm mintak gua mati je kan
heh