Ahad, September 07, 2008

Don't ask don't tell



Makanan di kawasan-kawasan kampung memang murah. Lebih-lebih lagi di tepi pantai.
Memang kau tidak akan dapat jangka jumlah yang perlu dibayar.

RM79.00 untuk semua makanan di atas.
Perlu aku list down menu-menunya?
Malas-lah.

5 orang yang tidak boleh di bawa ke mana-mana majlis.
Malu kau nanti.
Serupa mangsa kebuluran menghadap makanan berbuka!
Pesan makanan ikut nafsu.
Nasib habis licin.

---------------------

Kadang, bila kau sudah puas mengeluh dan beresak tangis,
akan tiba satu saat yang kau rasa kau telah banyak membuang masa berusaha untuk sesuatu yang kau sendiri tak pasti. Hingga kau kaburkan masa depan kau.

Jadi, kau berhenti mengawal segalanya dan lepaskan, dengan bersahaja.
Puas.

Tutup 'buku' dan mulakan 'buku' yang baru.
Kepil bersama kenangan yang kau ada, dan benamkan jauh dalam lubuk hati kau.
Sengih sendirian bila kau putar kembali memori yang ada.
Mana mungkin kau terus padam begitu saja.
Apa kau ingat hati manusia ini recyle bin?
Anggap kau bertuah untuk kenal dan tahu seseorang itu bagaimana.
That's life.

Cuma bila kau rasakan masih berpeluang, jangan letakkan harapan terlalu tinggi.
Ada dia datang merungkai segalanya, ada-lah.
Tiada, tiada-lah. Apa kau mahu amuk bunuh orang kerana tak dapat apa yang kau nak?
Bila, dimana, bagaimana kita semua tidak tahu.

Cuma, satu kita kena ingat.
Walau kita tidak baik lagi dengan orang yang kita pernah rapat, jangan sekali bercerita buruk tentang mereka.
Tak manis dan menampakkan lebih kelemahan kita sendiri.
Be profesional.
Berselisih, say hi dan senyum seiklas mungkin.
Walau, perit dalam hati kita hanya Tuhan saja yang tahu.


P/s: kepada mereka yang banyak membantu aku, terima kasih.

4 ulasan:

LoveyAshLiecious berkata...

makan kt mane ni?
mcm best je?

awinroslin berkata...

TLG BERIKAN INFO TENTANG TEMPAT NI. SUMPAH NK TAU. aritu pi umbai dengan ika (i rase u knal kot die) dan rakan2 lain utk makan. makan tak kenyang tapi kene smpai 100 ++. what the fungus?

Ferdows berkata...

loveyashliecious,
Melaka, Pengkalan Balak;)
tahu ke?
hohohoh

awinroslin,
Ini dekat Pengkalan Balak.
Area Pantai Puteri pun ada tempat makan not bad.
Btw, I kenal ieqa and I dah cakap Umbai mahal and tak worth it
heheh

fathiah zulkafli berkata...

ayat2 awak towards the end amat meaningful.yea.it's a part of life, and we should move on.humans are not computers.but we might function in the same way sometimes.we make mistakes, we either delete it or edit it.but if we edit it too much and still brings no effect, we better just delete it and make a new one.right? =p