Isnin, September 01, 2008

Tentang kucing sempena Ramadhan pertama

*Generasi pertama
*Gaya tidur seekor 'nenek' yang cool.
*Nama 'jejaka' ini Si Merah
*Perhatikan ekor 'tupai'nya
*Kanan sekali terbaik!

*Alololololo.....


Tak sangka, Kiki sudah menjadi 'nenek'. Mempunyai 'cucu-cucu' yang sangat comel. Aku gembira mendengar perkhabaran dan lantas aku minta sepupu aku e-mail kepada aku gambar-gambar 'cucu-cucu' kiki yang baru lahir tempoh hari.

Bagi aku, 'mereka'lah yang begitu faham dengan aku. Ya la, kucing, kau ajak borak apa yang dia tahu sangat pun kan? Aku tidak pernah bosan dengan kucing. Jadi, seperti yang aku ceritakan dahulu, Kiki kucing betina milik aku. Si merah adalah antara anak-anak 'haram' Kiki yang aku berikan pada mak cik aku. Setahun berlalu, inilah hasilnya. 3 ekor anak kucing 'baka baik' daripada Si Merah dan siapa ibu mereka? Masih lagi menjadi persoalan.

Begitu mudah menjadi kucing ya? Tidak perlu pening-pening menjalani hidup, tiada masalah dan tiba masa, 'bersetubuh' dan dapat anak-anak. Comel pula tuh.

Puasa ini, genap 2 tahun Kiki bersama keluarga aku. Sekarang dia malas. Lipas lalu depan mata, dia buat bodoh je. Dan selepas dikasi, duduk rumah memanjang. Mungkin sudah tertutup nafsu pada kucing jantan? Lagipun, dengan perut gendut, dia sudah tidak lepas lagi untuk keluar lubang pagar rumah aku. Bagus.

Sekarang selepas aku ke Melaka, dia 'menggantikan' tempat aku. Jadi 'pendengar setia' mak dan ayah aku. Ayah begitu sayang dengan Kiki. Pantang aku 'piat' telinga dia sikit, memang kena marahlah dengan ayah. Lebih teruk lagi, ayah membahasakan dirinya 'Ayah' dengan Kiki. Contoh dialog
"Kiki, meh kat ayah meh"

Pelik. Pertama kali aku bawa balik kucing ke rumah, bukan main marah lagi dia(ayah) dengan aku. Sekarang? Dunia sudah terbalik. Di usia emas mereka(mak ayah), tinggal berdua di rumah tanpa anak-anak yang sibuk dengan 'dunia' masing-masing, kucing menjadi teman mereka.
Terbukti;
Membelai binatang peliharaan memang mampu mengurangkan stress kamu. Khayal dan lupa dunia.

Di sini saja warkah untuk kali ini. Salam peluk cium dan hidulah bau bedak yang kanda taburkan pada surat untuk adinda ini. Sehingga ketemu lagi. (Sumpah aku geli)

Selamat bersahur dan Selamat berpuasa.

25 ulasan:

MaGGoT World berkata...

Sumpah weh...klu si Merah tu ada kat umah ko skang nie...aku da drive all the way tuk colek dier!!...

Ferdows D. Isaac berkata...

Maggot,
hahahahaha
In ya' dream bro
:P
Mak cik aku lagi 'gila' kucing kot
tuh 'cucu-cucu' kiki, dia tak nak bagi aku!
Cilakak!
hahah
Btw, thanks for ya' 'nice' text msg bro
Happy fasting to u too
;)

Rozana Alia berkata...

Comeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel
Ya allah geramnya tengok!
3-3 comel gilaaaaa
:))))

Ferdows D. Isaac berkata...

Roe,
Ni lah surprise yg i cakap
hahahahaha
I dah agak your reaction:P

btw, u ckp u alergic with cat
Alergic yg mcm mana?

Rozana Alia berkata...

thanks man!
I allergic bila peluk and kiss kucing
nanti I akan selsema gila gila lepastu mata I jadi merah
I patut makan ubat tp macam malas
tp bila pergi rumah aunty I mmg kena makan ubat
cause she has 9 cats!
kalau tak makan confirm mampos
:P

LoveyAshLiecious berkata...

oh tidak~ kenape kucin n nenek kucing sgt comel?
teruja i bila tgk.
serius rindu pada kucin i yg dulu2.
hurm.


btw, selamat berpuasa. :)



p/s: thanks 4 commenting at my entry.

MaGGoT World berkata...

hahaha Roe...i have the same alergic...tp bler tgk kucing trus lpe smer alergic..kucing cute sgt nak pluk cium gak!!...

Dhaous...mane rumah makcik ko??..mari kita buat mission to save kiki`s grandchild!!....akoo pun nak satu gak!!!...

awinroslin berkata...

rasa nak picit2 kepala sekor2. haha

Ferdows berkata...

Roe- Oh, mcm tuh. Kesiannya. Tapi kan, orang kata kalau kita lawan, benda tuh lama2 hilang. Ala, pyshco je tuh
hahahaha;))

LoveyAshLiecious- comel kan? kan? kan? hahaha. Yeah, slmt berpuasa to u too and ur welcome, BRAVE GIRL!:P

Ferdows berkata...

Maggot- Stop it. hahaha. In ya' dream la bro. Aku tak nak. Nnt aku balik Melaka sapa mao jaga? Heh

awinroslin- picit tak best. Pijak lagi cool!:D

Rozana Alia berkata...

Maggot World - Tahu takpeeee. I hate the fact that I'm allergic to cats :( tapi tulah, bila tgk je kucing hati saya akan jatuh dan saya akan peluk kucing dan cium cium kucing hehe

Ferdows D. Isaac - Plus, I've got athma so macam hahaha :P damn comel lah the kittens! Paling tak sabar bila dah besarrrrr. Mesti nakal nakal belaka! :D

Ferdows berkata...

Roe,
asma alahai kesiannya
U bela ular lah mcm ni
Tak der bulu
heheheh
ball phyton cool lah!
I nak!
yeah sure one.
Ikut nenek dia...
kalau betina jadi "betina garit"
hahahahah;))
opss puasa xD

bungaditepijalan berkata...

erk.
cute btol ur cats.
pinjam buleh?
hehe
trusss rindu kat my kucings sume.
wuaaa.
:(

Alisya berkata...

Omg omg omg!
Cutteee gileee!! =3 =3

schuhz m. berkata...

ARGHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!! WTF WTF WTF!!!!!!

Ferdows berkata...

bungaditepijalan ,
pinjam tak dapat la jepp
hahaha
Eh, mana kucing2 u?
heh

Alisya,
heheh. Hye to u btw!:)

Ferdows berkata...

schuhz m.,
What wrong, sweetie?:P

Rozana Alia berkata...

HAHAHA! Bengongggg! Dulu I bela Iguana tau lepastu Iguana I mati kena hempap dengan kayu besar I letak dalam sangkar dia. Dahla masa tu I takde for two weeks :( Sedih je. I memang nak ular tapi my dad kata nanti my mom akan takut haha.

Betina Garit? Apa tu?????

Ferdows berkata...

Roe,
haha. Woo dulu ada iguana.
Bestnya
I suka iguana, tapi bila dah besar sangat, buruk lah.
haha
Ular senang, letak je dalam bekas
makan pn 2 kali seminggu. Cuma make sure ada mangkuk air lah;)
I nak sugar glider. But, lepas I tahu pets tuh nak 80% perhatian, ssh lah. uhuh

It was a bad words
nnt tmpt lain bincang
jgn tanya your mom!:P
hahaha

Rozana Alia berkata...

I suka Iguana sebab Iguana pemalas. Kerja dia dudukkkk je (bila dah besar lah) 24/7. It can stay at the same spot for a very long time. Hehe. Kalau dia gerak pon bila nak berak and makan / minum. Pastu makan papaya, sawi, kobis & etc etc (anything that's vegetarian lah) hohoho. I plan to get another one after I graduate and have my own place. Now is not the right time sebab I pon bukan selalu dekat rumah pon :p

Sugar glider? OMG sangat best tp kalau 80% attention needed tu macam aiyoooo je :p Takkan nak bawak pergi kerja kot! Mampos mati semua orang nanti (cewah dah fikir pasal hidup bekerja pulak) hehe.

I nak ular sawa boleh? HAHAHAHAHA

ok, nanti you tell me k what that means!

Ferdows berkata...

Sbb iguana pemalas?
haha
Gila tak fun pet mcm tuh:P
betul betul
U actually study mana huh?

Yeah 80%
Hari tuh dah nak beli
But when I did some research, gila susah nak manja2 je kan
Penampar baru taw
haha
Cyehh
Belajar tak habis lagi
Tapi, somehow kerja fun:D

Bela sudah
senang gak cam iguana
Cuma mahal and perlukan lesen je
haih..

Haha
ok will do!

Rozana Alia berkata...

Yes sebab Iguana pemalas :p tak payah nak risau dia lari kemana mana so boleh tinggalkan je dekat one spot hahahahaha

I'm studying dekat Help and taking ADP major Psychology/Mass Comm (belum pilih lagi hehe)

Semalam I pegang Ball Python dekat Pet World and now I want one! I dah jatuh cintaaaaaaa sgt sgt sgt sgt sgt with ittttt. I nak kena kumpul RM788 sebab for sure my dad takkan agree of getting it for me so kena get it myself :P

Janganla penampar sugar glider tuuuu. Kasihan dia! Nama dah SUGAR nanti jadi sour glider baru you tahuuuuuuu :P

bila nak bagitahuuuu haha. I macam tadi nak tanya my friend tapi macam tanaklah kena gelak dgn dia cause the last time I asked him SUNDAL tu apa pon dia dah ketawa sampai jatuh kerusi T_T

Ferdows berkata...

Eh, tapi somehow iguana lasak tau
Kira, tiba2 boleh jadi kasar gila
heh
Diam2 ubi tuh:P

Oh dekat HELP ke
Woah. Mcm mass comm gak lah ni?:P
Good luck!

hahahahaha
Baru cakap psl ball phyton U dah nak beli?!!
So cooooollll:P

Haha
Belanja i sugar glider?
Gecko lizard u tak minat?
hahaha

I tak tahu bila, bagaimana and kat mana
Segan lah
hahaha
lagipun, siang2 puasa ni tak elok
U tak tau apa itu SUNDAL?
hahahahahahahahaha
(I dah jatuh drpd kerusi:P)

tinklelina berkata...

woi comelnye kucing anda. haihhh.

Rozana Alia berkata...

Dia hanya lasak bila dia tahu org punya intention tak baik! Macam psychic je but yeah, when they don't feel comfortable they get a bit nasty.

Yeah I macam tengah tengah sekarang antara Mass Comm / Psychology hehe. But I think I'm going to like take up both and then nanti dekat Uni I macam nak amik Political Science. Then I boleh kerja dgn Wisma and jadi Ambassadorrrr :P

Yes, I fell in love with it straight away ok. Nanti bila I dah beli you boleh lah jumpa my ball phytonnnnn haha. I macam nak beli guna duit raya I hohohohoho

Eh Gecko Lizard tu cun sialll. Kawan I ada Gecko Lizard and mmg best gila yang tahap maharajalela weiiiiiii. I've always wanted one tp I macam lebih tertarik dgn ular lah hehehe. The thought of the snake crawling on my neck macam sexy gila babi :P

Tak payah siang then, time berbuka keeee. Alahai, anggap je I'm like one of your sister or whatever? Chill lah bro, gua tak makan orang hahahaha :P