Khamis, Januari 29, 2009

Buat Anonymous

Perkara yang kerap kali menjadi masalah dunia blog. Anonymous yang hadir menghentam sesuka hati dia di ruang komen. Ada blog yang sampai 'gulung tikar' terus tutup sebab tak larat nak layan komen-komen dari si Anonymous yang bukan membina, tetapi sesuka hati dia mahu menghakimi orang bagaimana.

Minggu ini, sudah 2 kali aku kena. Ya aku tahu. Bukan aku tak boleh block komen dari Anonyomous. Boleh saja aku buat. Tapi malas. Memang aku suka melayan manusia-manusia bodoh yang tentunya tiada kerja nak dibuat, makanya datang ke blog orang dan hentam sesuka hati mak bapak dia. Orang lain lebih suka ambil jalan 'bohh layan'. Tapi tidak bagi aku. Biar lah orang kata, "Kau melayan, kau pun dah macam orang bodoh dok layan orang-orang yang dah tentu bodoh". Pedulikan.

Jadi di sini, pesan aku buat anonymous. Kamu datang lah seribu kali pun hentam aku di setiap ruangan komen yang ada. Sumpah tidak terkesan pun dalam hati aku. Dan aku memang suka melayan orang bodoh macam kamu. Layan dan terus layan hingga kamu terus diam tak terkata apa. Dan masa itu aku dapat rasakan aku menang. Aku puas. Sebab aku dapat rasakan yang telur kamu sudah mengecut. Mengecut sekecut-kecutnya (jika kamu anonymous berjantina lelaki) Atau memang selama ini telur kamu sudah lama kecut kerana kamu golongan lelaki-lelaki keliru identiti U_T_ M_l_k_? Yang selama ini memang tak puas hati dengan aku?
Dan jika kamu anonymous perempuan pula, aku dapat rasakan kamu sebenarnya datang daripada kumpulan perempuan-perempuan berwajah 'yang ado' bak kata Azwan Ali. Yang hidup mati kamu tiada orang ambil pusing. Kerana sudah lah berwajah 'yang ado', lagi pula suka jaga tepi kain orang dan isi masa lapang hadir ke blog-blog orang lain dan 'sembur' sedangkan seluar dalam sendiri terkoyak tidak pandai pula diganti.

Seriously, orang yang berfikiran cetek seperti kamu saja yang suka buat perkara begini. Tak kira lah kamu pelajar Universiti ke apa ke, kamu memang dilahirkan sebagai orang bodoh. Tiada fungsi dalam masyarakat. Tiada fungsi kamu ke Universiti kerana kamu memang ternyata bodoh. Bukan bodoh dalam akademik, tetapi bodoh dalam perkara common sense. Contohnya perkara begini. Kamu bodoh tidak tahu cara betul bergaul dengan masyarakat dan kamu akan berterusan menyalahkan orang keliling kerana kamu ternyata bodoh. Betul? Memang tiada penawarnya atas kebodohan kamu semua ya, tuan/puan Anonymous. Terima saja hakikat kamu memang begitu dan akan terus kekal hingga akhir hayat kamu.

Dan, aku dapat rasakan yang Anonymous itu hadirnya dalam lingkungan rakan-rakan mahupun kenalan aku sendiri. Jangan sampai selepas ini, kamu baling batu tidak sempat sembunyi tangan. Alamat menyesal tak sudah lah kamu nanti.
Itu saja.

29 ulasan:

Provost berkata...

Salam..
Pertama sekali,bwk2 la brsbr,mngucap,ambil wudhu',solat dan berishgtifar lah..
Anonymous pd pndpt sy mmg la ade di mne2 sje dlm dunia blogging nie,komen2 yg dilemparkn oleh mereka mmg la agk pedas dn ade gak yg ala2 bodoh..
Nasihat sy cuma satu,jgn la dipedulikn mereka,jikalau mereka memberi komen yg bodoh,biarkn saja..
Biarkn mereka dgn komen2 bodoh dn kebodohan mereka..
Tak perlu la di layan,tiada apa yg kamu akn rugi..
Tak akn jatuh kn martabat ataupn ego kamu..
Tak perlu melayan smpai mereka diam,biarkn saja smpi mereka diam tak berkata dengan sendri apabila mereka sudah penat dan tiada sebarang respons dr kamu..
Kalau mereka dr kolongan rakan dn taulan,pedulikn sj mereka,ramai lg org yg baik2 utk dijdikn kawan..
Tak perlu menyembur balik mereka yg menyembur kamu..
Dn lagi 1,kamu kata yg kamu suka melyan mereka bkn?
Pd pndgn sy tidak perlu lah,kamu da bsr pnjg,mmg pd kamu bnda ni lyn,x de ape..
Tp tidak kah ia mnmpakkn kecetekan akal dn gngguan emosi kamu juga..??
Mcm x de beza kamu dgn mereka bukan..??
Apepun sumenye pd tgn kamu,siape lah sy untuk judge kamu,maaf kalau ade trslh bicara..
Salam wbt...

nurul khairunie berkata...

apa yg mereka takut sangat utk dedahkan nama sampai guna 'tiket' anonymous utk menghentam kamu?

persetankan mereka, ferdows.
=)

Tanpa Nama berkata...

Heh bengang ke si poyo?

Ferdows berkata...

Tak der lah. Mana ada bengang. I ok je. You?

Tanpa Nama berkata...

Tak bngang eh mamat poyo..??
hell ko x bngang,bce entry ko aku da tau..
SAMPAH..!!!!

Ferdows berkata...

Haha. Betul lah I tak bengang. Tengok...you yang tulis huruf besar2 pastu ada tanda seru. You lah yg bengang I rasa. Hihi;))

lu mana mari?simpang mana? berkata...

peh gila bodo childish sial anonymous..lol
aku rs dia mmg sgt gemar mempertontonkn kebodohan tahap dewa dia kt org ramai sambil merahsiakan identiti nya agar org semua tau yg mamat/minah anonymous nie bpk dia mak dia mmg ajar sama dia jadi kecut telur ajar anak jadik childish sebegini..pity him or her..fuck off la lu mat ada bran dpn nz, esok mlm kul10 ada mari..aku percaya ko tak kn mari..trust me bro..dia tak kn mari..haha stupid u..sian mak u..

guy fawkes berkata...

buat bodo je org2 mcm tuh.

LoveyAshLiecious berkata...

omg. seriously si anon ni mmg dah memperbodohkan diri sendiri. dia xmalu ke? kesian dia. lol. i rasakan dia ni actually jealous dgn u lah.haha.

Tanpa Nama berkata...

apa ni gaduh-2?

go kill yourself la tuan punya blog! mcm budak kecik je...


anonymous united! kita jahanamkan blog ni.. ajak kengkawan rempit kita yg lain... kita spam komen dia..

Tanpa Nama berkata...

sebenarnye aku pelik ko cakap org bodoh tau??
bkan ke ko lebih kurang ke?
buktikan ar yg ko tak?
lagi satu ko cakap orang bodoh ni?
ko tau x yg ko tu bukanye fresh graduate?
ko part 3 skang kan?
so kirenye ko second intake ar?
so skang ko pandai?
x faham?
bukanye org pandaiu slalu masuk U hebat?
or at least first intake kot?
tapi ko?
lol?
DL x every sem?
korg nak Dl pun lbih snang sbb korg second intake kot?
tapi?
sesuke je ckp org lain x sebijak awak?
awak pandai n hensem sgt ke?
saya rase biase je? tul x?
so hentikan ar menghina,nabi cakap kalau kite pun beraksi mcm org bodoh so kitelah bodoh..
dan ko?

Ferdows berkata...

Kau ni mst bodoh. Tak habis2 nk berperang. Mst kes psl entry kwn kau yg terus kene delete sbb aku tuh kan? Smpai nangis2 smpai buat meeting kan? Kau ni kalau tak gay, kau lembut. Tapi yg pasti kau bodoh.
Hihi

phikool thong berkata...

ak x dpt rse pe hentmn anoy ni sbb ak x pnah kne..tp dgn cre dorg ni pun da nmpk pengect tau hentm tp x brani tnjk diri.

Awin Roslin berkata...

APA BANGANG SUME NAK PAKAT HANTAM GUNA NAMA ANONYMOUS NI?

kecik berkata...

second intake x semestinya bodoh.

ape la.

lu mana mana kemana mari? berkata...

mesti dia igt dia 1st intake dia cool..
kami x hot..kami cool..bodo..lol

click sini ye.. berkata...

sila click nick saye..

Lord Fiqo berkata...

chill la man...

get rid of them...do nothing but ignore.

take care

khadijah berkata...

kdg2 anonymous mmg menyakitkn hati.

btw, nice blog.
cool.
i'll link u.
:D

adlynndiyana. berkata...

holy cow
how childish
*sigh*
man, walk away and move on!

Tanpa Nama berkata...

Dalam dunia ni banyak cabarannya.
Kalau mereka bergerak buas, kau bertenang.
Kalau kau rasa diorang bodoh, usah kemukakan. Sebab kau sendiri sedar tengah layan orang bodoh. Atau kau terus terjerumus dengan kebodohan diorang.
Kau kena byangkan insan yang ko bertelingkah ni cermin diri kau, smakin banyak perkataan bodoh yang dikeluar, bgai membodohkan diri sendiri.
Jangan gopoh, bertindak sebaik mungkin. Buktikan kau bukan bodoh. 1st or 2nd intake bukan ukuran. Kejayaan ada pada diri msing2, tinggal usaha sahaja.

Utk Anony, korang dah diberi peluang bersuara pada blog orang tanpa dikenali, bersyukurlah. Gunakanlah dengan sebaiknya. Be professional. Taknak kena bodoh jangan wat mnde bodoh.

D60.

Tukang Carut berkata...

ahh. gila pe-te-tik anon2 sekalian. chill doh. aku xpernah experience apa yg kau experience. tapi aku baca comment2 dorang mmg boleh sampai tahap sakit hati. but what to do kn?

blog post yg bodoh / over / tu normal la. setiap orang berhak nak suara kan pendapat. setiap orang boleh nak betah pendapat orang lain. tapi kalau sampai tahap macam anon2 sekalian ni, boleh dikategori kan sbg immature.

c'mon lah. kita dah besar. boleh fikir apa baik buruk ,akalau betul rasa org lain xbetul n diri kita betul ,suara kan dengan sebaiknya, positive way lah. atau mngkin anon2 ni budak2 sekolah menengah yang berumur "belasan tahun" yang merasakan diri dorg 'terlebih bijak" dari sape2?

tak kisah lah apa yang dorang rasa n umur dorang. oang macam ni tak pegi jauh kalau x ubah sikap. kau chill je weh. ni dugaan hidup je. be strong and ignore these lack of attention kind of people.

keep on writing ur stuffs. aku sokong dari atas bawah blkg kiri kanan. dah. aku xnk la buat blog aku plak dalam comment kau ni. sorry pjg lebar.

Ferdows berkata...

Terima kasih semua yg memberi kata semangat
Cheers!

Naniez berkata...

assalamualaikum..aku rs Anonymous ni mesti dak skolah/kampus ko gak ni..dia jeles kot xde blog sendiri..gaya cakap mcm bijak gak, tp kalau bijak saje tak gune beb, kena berani..berani tampilkan diri..barulah dinamakan bijaksana bijaksini dan bijaksinun..
anyway..
tumpang lalu..nice blog u have :)

syaNa berkata...

wohoo... at first i tak nak masuk campur apa-apa pasal nieh..

tapi sila lah.. kenapa perlu anda wahai seorang yang bijaksana memasukkan isu 1st intake atau 2nd intake.. mungkin manusia ni ingat yang dia tu pandai sangat kot sebab dapat 1st intake? oh come on.. manusia apakah anda.. (rasanya saya tau bangsa apakah kamu)

dan kalau kamu wahai manusia rasa kamu tu dah pandai sangat, kenapa lah kamu masih berada di blog ini dan mencarut2 serta memperbodohkan diri anda yang bijak itu.?

Dan seandainya anda mendapat DL setiap sem (with ur 1st intake tu), sila2 lah sedar sebab kamu tu cuma di IPTA sahaja. masih dan tetap di Malaysia. entah2 grad pun belum. kalau anda setakat ada diploma tak payah nak bangga sangat lah sebab Allah boleh tarik semua yang anda ada sekejap aje. (Kepandaian anda itu sebenarnya bukan hak milik kekal anda wahai saudara)

well, sorry kalau anda terasa. apa2pun, teman ku; teruskan menulis sesuatu yang berfaedah. persetankan mereka yang mentalnya agak tidak betul itu.

uji berkata...

salam,
haha.
memang kelakar la.
kan blog nih takda law yang mengatakan korang x leh dihentam n x leh menghentam.
depends pada korang lah kan?
kalau rasa nak dihentam.
teruskan provoke, tapi kalau taknak kna hentam.
cakap molek² kan?
sape² pun tak bodoh,
sebab kalu korang bodoh, takkan la korang sume bleh menaip, mengeja, n sumenye laaah.
cume kelakuan2 korang tuh nampak seperti memperbodohkan diri sendiri tuh je?tol ak?
well, nobody's perfect.so belajar²lah 'mengukur baju di badan sendiri

lastly,
cuma aku tak nampak logik nye kalau 1st intake and 2nd intake nih menunjukkan betapa bodohnya orang tuh.fresh graduate tuh sumenye orang pandai² ker?hik.klaka gileeeeeeee.

wahai anon yang memaki² pasal intake-intake n bodoh x bodoh nih,
kalau ko xpueh ati ngan penulis,
go direct and cakap depan-depan muka dia, itu baru dikatakan pandai. ye dok?

well, peace!
:)

||chikserame|| berkata...

Salam..

tetbe aku terpanggil nak komen dlm blog ko neh..tp scr gentlewomen la yer coz i'm proud to be myself.. hehe..i'm not damn coward to appear as anon..pastu pong pang pong pang kutuk kaw2..

klaka la bile bace blog neh.. especially part komen neh..even aku bkn pioneer sgt dlm blogging neh,tp stakat ni xpenah lg jmpe ala2 perang dunia ke-3 berlaku dlm blog..tp aku bkn berniat mengutuk blog ko laaa yer..

aku rase ko bolayan je comment anon yg sungguh immatured tu.. slagi ko reply n ayat ko pon lebey kuwg same jew ngan anon2 tu n lg la anon tu suke nak bakar line ko..

actually blogging is part of our diary or feeling..we can say anythings and others can comment as they wish..so ini laa risk when u wrote sumthings dlm tenet..

de yg memuji..
de yg appreciate wut u wrote..
de yg mengkeji...
de yg memaki..

so be professional..jgn layan mereka2 yg muncul scr x matang tuh..seriously immatured..sgt kecian bile tgk students IPTA ber'mentality' cemtu..

hmm neway nice blog n interesting en3..keep blogging..

Tanpa Nama berkata...

LIHAT TULISAN ANDA.

sangat malu empunya blog.
malu.
Yang menyebut bodoh adalah kamu sendiri.
Kamu anggap kamu hebat tapi kamu tidak mengenal diri.
Segala yang kamu tuliskan adalah dari kotak pemikiran kamu yang sempit,
Yang kamu tidak mampu untuk memperbesarkan lagi.
Kamu meminta SIMPATI dari orang2 yang menyokong kamu dengan ayat2 yang hanya membuatkan orang berasa kasihan kepada kamu.
AND YA, SAYA KASIHAN DENGAN DIRI KAMU.

Prologue berkata...

Sangat penuh kebodohan ya blog ini.